Dessertvin

Når måltidet afsluttes, er der ikke noget bedre end et godt glas dessertvin. Dessertvine hører ofte til i den lidt dyrere kategori, da druerne høstes sent med stor risiko for råd, regn, hagl eller sultne vildsvin i markerne. Samtidig skal druerne ofte plukkes af flere omgange, klase for klase, og efterfølgende sorteres i vineriet drue for drue. Resultatet er til gengæld storslået og vinene viser både viskositet, fedme og en kæmpe duft og smagsrigdom. Vine lavet på denne måde kaldes bredt betegnet for sent høstede vine under navne som Sauternes, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Vendange Tardive og Selection de Grains Nobles. Vinene i vores sortiment kommer fra de bedste producenter i Loire, Mosel, Alsace, Bordeaux og Gaillac.

Desc

Varer 1-9 af 31

pr. side
Vis som Tabel Liste
Desc

Varer 1-9 af 31

pr. side
Vis som Tabel Liste

Dessertvin

Udover kategorien med de sent høstede dessertvine findes der også de forstærkede dessertvine, der måske er bedre kendt som ”portvinstyper”. Her stopper man tidligt gæringen af druerne med ren druesprit for at bibeholde sødmen i vinen. Her fører vi, udover søde sherryer på Pedro Ximenez druen fra Spanien, også en stribe rigtigt interessante vine fra Maury i det sydlige Frankrig. Her er den lille biodynamiske producent Terres de Fagayra mester i at tilvirke intense, fyldige og meget elegant mørke dessertvine efter ”portvinsmetoden”.

 

Hvilket mad passer en dessertvin til?

 

Dessertvin serveres meget passende i forlængelse med navnet sammen med en dessert, herunder både søde desserter men også oste. Når du skal servere en dessertvin til desserten, skal den gerne være en tand sødere end maden, den bliver serveret til for at både vinen og maden kommer bedst til deres ret.

 

Til søde desserter såsom en klassisk chokolademousse eller en velsmagende isdessert, passer det bedst med en sød dessertvin eller en dessertvin med lidt syre for at give lidt modspil til det søde.

 

Ostekager og frugttærter kræver til gengæld mindre søde vine. Til ostekagen kan man med fordel servere Riesling Auslese, mens du til frugttærten opnår en god smagsbalance med en dessertvin med syre i eftersmagen, som der f.eks. er ved en italiensk Moscato d’Asti.

 

En dessertvin kan også meget passende serveres sammen med friske bær, kage eller stykker af chokolade, hvis du blot ønsker at servere noget let efter hovedmåltidet. Dessertvinen kan derfor nydes ved mange lejligheder og sammen med forskellige anretninger.

 

Find en dessertvin blandt vores velassorterede sortiment

 

Hos Vinova har vi et større udvalg af dessertvine fra blandt andet Italien, Tyskland og Frankrig. Alle dessertvinene er hentet hos små eller mellemstore vinbønder, som ikke masseproducerer vine, men i stedet laver dem i hånden med respekt for tradition og håndværk. Du kan derfor forvente en helt anderledes og mere intens smag end mange af de masseproducerede dessertvine, du finder i supermarkedet.

 

Dessertvine er ikke noget, man drikker så ofte, så derfor er vi også meget opmærksomme på, at det for dig kan være svært at finde den helt rette vin til et bestemt måltid. Du er derfor velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for nogle gode råd eller hjælp til at finde den rette dessertvin blandt vores sortiment.

To Top